Δύο μύθοι που έφυγαν από τη ζωή στα 36 τους χρόνια, ενώνονται με το κορυφαίο τραγούδι του Sir Elton John .
-Aπό τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Elton John… Koρυφαίος Άγγλος τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συνθέτης και πιανίστας.

Γεννημένος στις 25 Μαρτίου 1947 στο Πίννερ του Λονδίνου, με το χάρισμα να παίζει το πιάνο εξ`ακοής στα τρία του μόλις χρόνια… Ήταν 11 ετών όταν μπήκε στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής, ενώ άρχισε να παίζει πιάνο και να τραγουδάει σε pub, πέντε χρόνια αργότερα. Το 1969 ανταποκρίνεται σε μια αγγελία που ζητούσε τραγουδοποιούς κάνοντας το πρώτο του συμβόλαιο.

O Elton John δεν θεωρείται τυχαία ένας από τους πιο πετυχημένους μουσικούς όλων των εποχών. Μέσα στα πενήντα χρόνια καριέρας του, έχει πουλήσει πάνω από 250 εκαττομύρια δίσκους σε όλον τον κόσμο, έχει κάνει πάνω από 3000 συναυλίες και είναι ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις στην ιστορία της μουσικής. Όσον αφορά τις πωλήσεις άλμπουμ και τις ραδιοφωνικές επιτυχίες στην ιστορία της Αμερικής, είναι πίσω μόνο από τον Elvis Priesley και τους Beatles.

Τα τραγούδια του που αγαπήσαμε είναι πραγματικά πάρα πολλά…

Εκείνο, ίσως, που ξεχώρισε ήταν αυτό που αφιέρωσε σε δύο θρύλους… Δυο υπέροχες, πανέμορφες γυναίκες που έφυγαν άδικα σε νέα ηλικία… Η Marilyn Monroe και η Lady Diana….

Ποιά είναι όμως η ιστορία του τραγουδιού εκείνου;

Ήταν το 1973 όταν ο διάσημος καλλιτέχνης ταξίδεψε μέχρι τις Δυτικές Iνδίες για να ηχογραφήσει το δίσκο του. Θυμώνει όμως με τους πολύ χαλαρούς «ινδικούς» ρυθμούς εργασίας κι αποφασίζει μαζί με τον παραγωγό του Γκας Ντάντζον να επιστρέψει στη Γαλλία στα Strawberry Studios. Εκεί, σκέφτεται ότι θα χρειαζόταν νέο υλικό για το δίσκο του. Κάθεται, λοιπόν, μαζί διάφορους στίχους του μόνιμου συνεργάτη του Μπέρνι Τοπέν και σφύριζε κάποιες μελωδίες. Tο αποτέλεσμα μοναδικό! Το πιο διάσημο άλμπουμ του, ο διπλός δίσκος «Goodbye Yellow Brick Road», εμπνευσμένο από τον Mάγο του Oζ και το Xόλλυγουντ.

Ήταν όμως ένα τραγούδι, τo Candle In The Wind, που πηγή έμπνευσής του ήταν μια γυναίκα: η Marilyn Monroe.

“Hθελα να πω ότι δεν ήταν μόνον ένα αντικείμενο σεξ, ότι ήταν και γυναίκα που θα μπορούσε κάποιος να ερωτευτεί. Aλλά δεν μπορούσα να βρω τα σωστά λόγια”, θυμάται ο στιχουργός του τραγουδιού, ο Μπέρνι Τοπέν.

Εκείνος, έως τότε, δεν είχε γράψει ποτέ καλύτερους στίχους από αυτούς. Η ιστορία της , η ζωή της και το πρόωρο, ξαφνικό τέλος της τον είχαν συγκινήσει απίστευτα… Διαβάζοντας κάπου για τον θάνατο της Τζάνις Τζόπλιν, που τη χαρακτήριζαν Candle In the Wind, ήρθαν στο μυαλό του τα Τα «σωστά λόγια» άγγιξαν και τον συνθέτη και ερμηνευτή του τραγουδιού: : “Oταν σκεφτόμουν τη Marilyn τη συνδύαζα πάντα με πόνο. Δεν μπορούσα ποτέ να τη φανταστώ ευτυχισμένη”, δήλωνε ο Elton John.

Αφού είχε φύγει από τη ζωή η πριγκίπισσα Diana, εκείνος, τηλεφώνησε στον Τοπέν προτείνοντάς του να διασκευάσει τους στίχους του τραγουδιού για να το αφιερώσουν σε εκείνη τη σπουδαία γυναίκα που αγαπήθηκε από όλον τον κόσμο… Το τραγικό εκείνο πρόσωπο που λίγες εβδομάδες πριν, τον παρηγορούσε για τη δολοφονία του φίλου του Gianni Versace. Σε μία ώρα οι νέοι στίχοι έφτασαν στο fax του και στις 6 Σεπτεμβρίου του 1997, το “Candle in the wind” είναι το τραγούδι που αφιερώνει ο Elton John στην αγαπημένη του φίλη. “Το Ρόδο της Αγγλίας” – την ημέρα που την αποχαιρέτησε για πάντα…

klik.gr