Δείτε και ακούστε το πρώτο τραγούδι της Yona με τίτλο «Oblivious» το οποίο έγραψε η ίδια. Μπορείτε να νιώσετε υπερήφανοι ότι είχατε την πρώτη εμπειρία μουσικής που δεν έχει δημιουργηθεί από άνθρωπο

Νικολέτα Μακρή

Ενώ τα οράματα της συγκατοίκησης ανθρώπου και μηχανής, μπορεί να φαίνονται ακόμα όνειρα ενός μακρινού μέλλοντος, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται εδώ στον πολιτισμό, αυτή τη στιγμή. Είτε πρόκειται για επιρροές της CGI στη μόδα, όπως η Lil Miquela ή η Shudu ή η πρώτη ανθρωποειδής πολίτης του κόσμου η Sophia το ρομπότ που ποζάρει σε εξώφυλλα περιοδικών. H AI είναι εδώ.

Ο Ash Koosha είναι ένας Ιρανός συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής, ο οποίος το 2016 δημιούργησε ηχητικά γλυπτά VR, αλλά πέρασε τη προηγούμενη χρονιά αναπτύσσοντας μια auxuman (Auxiliary Human) τραγουδίστρια που ονομάζεται Yona, η οποία ερμηνεύει τραγούδια σε συνεργασία με ανθρώπους με σκοπό να παρουσιάσει μια παράσταση παρόμοια με τα ανθρώπινα είδωλά μας. Η Yona έχει προγραμματιστεί με τη μουσική οντολογία του Koosha και δημιουργεί τη δική της μουσική.

Σύμφωνα με τον Koosha, η Yona είναι «η πρώτη από μια σειρά από auxumans που σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε, εικονικές οντότητες που σας δίνουν, αυτό που πολλοί άνθρωποι, σε πολλές περιπτώσεις, περνούν μέσα από μεγάλη πνευματική αναστάτωση για να δημιουργήσουν».

Δείτε και ακούστε το πρώτο τραγούδι της Yonaμε τίτλο «Oblivious».

Η συντριπτική πλειοψηφία των στίχων, των συγχορδιών, της φωνής και των μελωδιών της Yona δημιουργείται από το λογισμικό, ενώ ο Koosha κάνει τη μίξη και την παραγωγή του τελικού τραγουδιού.

«Η μηχανή της Yona αποτελείται από μια σειρά γενεσιουργών λογισμικών που δημιουργούν προτάσεις, μελωδίες (πληροφορίες Midi) και τραγούδια μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας μετάδοσης κειμένου», λέει ο Koosha στο Dazed. «Νομίζω ότι η Yona θα γίνει η απόλυτη μουσική υπολογιστική νοημοσύνη ή βάση γνώσεων. Τον τελευταίο χρόνο έκανα περισσότερες από 100 δοκιμές, αλλά πολύ πρόσφατα το αποτέλεσμα που παράγεται από τη Yona άρχισε να ακούγεται σαν μουσική και η φωνή της Yona διαμορφώνεται με τρόπο που δημιουργεί συναισθηματικό αντίκτυπο».

klik.gr