Δεν είναι εύκολο να βρεις ένα πρωτότυπο όνομα συγκροτήματος/εταιρείας/προσωπικής δημιουργίας ρε παιδί μου. Για σένα που ετοιμάζεσαι να σχηματίσεις μια μπάντα, ή ένα οποιοδήποτε άλλο δημιουργικό project, θυμίσου ότι και οι παρακάτω σπουδαίοι (ως και επικοί) καλλιτέχνες, τα βρήκαν -τουλάχιστον-σκούρα όταν κλήθηκαν να επιλέξουν το πρώτο τους όνομα.

Tom & Jerry

SIMONGARFUNKEL-600x338
Έγιναν οι: Simon & Garfunkel

Μα γιατί; Το 1956, oι -15χρόνοι τότε- Paul Simon και Art Garfunkel αποφάσιζαν να ηχογραφήσουν το τραγούδι «Hey Schoolgirl», χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα. Το κομμάτι πέρασε απαρατήρητο και 8 χρόνια αργότερα, όταν οι δυο φίλοι είχαν ξεμπερδέψει με το σχολείο, οι «Tom & Jerry» έγιναν Simon & Garfunkel, γιατί yolo.

The Square Roots

ROOTS-600x338
Έγιναν οι: The Roots

Μα γιατί; To 1989, oi Questlove & Black Thought σχημάτισαν τους Square Roots. Στο κομμάτι τους «Anti-Circle» εξηγούσαν τη σημασία του ονόματός τους: «Είμαι αντί-κυκλικός. Δεν επαναλαμβάνομαι, δεν επιστρέφω στο ίδιο σχήμα» τραγουδούσε ο Black Thought. Έλα που όμως υπήρχε και μια gospel μπάντα από την Philadelphia με το ίδιο όνομα.

Mookie Blaylock

PEARLJAM-600x338
Έγιναν οι: Pearl Jam

Μα γιατί; Ήταν το 1990 και μια άσημη grunge μπάντα έπαιρνε το όνομα ενός εκκεντρικού guard του NBA. Όταν άρχισαν να γίνονται γνωστοί, τότε ξεκίνησε ο προβληματισμός για την μπάντα του Eddie Vedder. Πώς να τοποθετήσεις στην αγορά μια μπάντα που την λένε «Βασίλης Σπανούλης» (Λέμε τώρα). Το όνομα «Pearl Jam», προέκυψε από την ένωση του ονόματος της γιαγιάς του μπασίστα Jeff Ament (Pearl) με μια λέξη που θα θύμιζε το -αγαπημένο όλων- συγκρότημα Neil Young &
Crazy Horse (Jam).

On A Friday

ONAFRIDAY-600x338
Έγιναν οι: Radiohead

Μα γιατί; Ήταν μαθητές σχολείου του Oxfordshire ο Thom Yorke και η παρέα του και πήγαιναν για πρόβες κάθε Παρασκευή, μετά το μάθημα. To 1990, όταν κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo, προσελκύοντας το ενδιαφέρον δισκογραφικών εταιριών, αποφάσισαν να σκεφτούν ένα όνομα επίκαιρο κάθε μέρα της εβδομάδας. Εύκολο. Όλοι τους άκουγαν Talking Heads και λάτρευαν το κομμάτι «Radio head».

The Obelisk

CURE-600x338
Έγιναν οι: The Cure

Μα γιατί; Στο σχολείο, ο Robert Smith και οι κολλητοί του έψαχναν για όνομα μπάντας. «Το βρήκα! Θα ονομαστούμε ΟΒΕΛΙΣΚΟΣ»: σκέφτηκε ένας. Ο Robert τα επόμενα χρόνια έπαιζε πιανάκι και έβλεπε δεκάδες μέλη της μπάντας να φεύγουν και τον ίδιο να μένει σταθερός, με το όνομα «Easy Cure» να καταλήγει στο απλούστερο «The Cure».

Smile

QUEEN-600x338
Έγιναν οι: Queen

Μα γιατί; Aρχές 70`s και ο τραγουδιστής Tim Staffell μαζεύει τους Brian May – Roger Taylor για να τους ανακοινώσει: «Έχουμε όνομα, θα λεγόμαστε Smile». Ο May και ο Taylor απορούν, αλληλοκοιτιούνται και αρκετά σύντομα χωρίζουν με τον Staffell και δημιουργούν νέα μπάντα. Το όνομα «Queen» θα το φέρει λίγο αργότερα ο Freddie Mercury. «Σκοπός των Queen, θα είναι να μείνουν αληθινοί και μαγικοί.»

Kara`s Flowers

MARROO5-600x338
Έγιναν οι: Maroon 5

Μα γιατί; Μέσα των 90`s και ένα κορίτσι που το έλεγαν Kara, είχε ερωτευτεί σφόδρα τον Adam Levine και την παρέα του, που έπαιζαν τότε alt-rock σε κολλεγιακές σκηνές. Το όνομα «Kara`s Flowers» είχε φανεί σε όλους πολύ «ροκενρολίστικο» και μέσω αυτού κυκλοφόρησαν 2 albums, που κατέληξαν άπατα. Το 2002 αποφάσισαν να αλλάξουν και όνομα, αλλά και ήχο. Τα υπόλοιπα ήταν ιστορία.

Sweet Children

greenday-600x338
Έγιναν οι: Green Day

Μα γιατί; 14χρονοι πιτσιρικάδες ήταν ο Mike Dirnt και ο Billy Joe Armstrong όταν έπαιζαν punk rock με το όνομα «Sweet Children» σε διάφορα καταγώγια της California. Σύντομα άλλαξαν γνώμη, όταν διαπίστωσαν πως υπήρχε μπάντα με το όνομα «Sweet Baby» και γενικά, το «γλυκά αγόρια», δεν το έλεγες και σούπερ punk όνομα. To «Green Day» ήταν ο τίτλος ενός τραγουδιού τους, που περίγραφε μια μέρα όπου κανείς δεν έκανε τίποτα, εκτός από το να καπνίζει μαριχουάνα.


Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem

RHCP-600x338

Έγιναν οι: Red Hot Chili Peppers

Μα γιατί; «Έτσι θέλαμε να παίζουμε, μαγικά και χαοτικά!» είναι η εξήγηση που έχει δώσει ο Anthony Kiedis για το όνομα εκείνης της μπάντας που έπαιξε για πρώτη φορά το 1983, στο Rhythm Room του Los Angeles και κλήθηκε να ξαναπαίξει σε ακόμα περισσότερα τοπικά clubs, δοκιμάζοντας ένα διαφορετικό και μάλλον πιο λειτουργικό όνομα για τις ταμπέλες των clubs της εποχής.

Polka Tulk Blues Band

BLACKSAB-600x338
Έγιναν οι: Black Sabbath

Μα γιατί; Ήταν το 1968 και ο Tony Iommi είχε μάθει από τον Ozzy Osbourne, πως το όνομα της μπάντας που είχε δεχτεί να παίξει κιθάρα, θα ξεκινούσε μ`ένα «POLKA…». Απαντούσε: «Κάθε φορά που το ακούω, στο μυαλό μου φέρνω εσένα, με τα παντελόνια κατεβασμένα στη τουαλέτα.» Ευτυχώς ο μπασίστας Geezer Butler έδωσε τη λύση μερικούς μήνες μετά, όταν είδε ουρές κόσμου σε ένα τοπικό κινηματογράφο. Έπαιζε το «Black Sabbath», μεταφυσικό θρίλερ του Boris Karloff.

Naked Toddler

CREED-600x338

Έγιναν οι: Creed

Μα γιατί: Ήταν τ0 1995, όταν ο κιθαρίστας Mark Tremonti μπροστα στα μέλη της μπάντας του, έβγαζε από το πορτοφόλι του ένα απόκομμα εφημερίδας, που περιείχε μια ιστορία για ένα «γυμνό βρέφος» που είχε απαχθεί. Αυτό θα γινόταν το όνομα τους. Χρόνια μετά, ο τραγουδιστής Scott Stapp έγραφε στην αυτοβιογραφία του: «Τα κορίτσια το μισούσαν, θύμιζε παιδοφιλία». Τελικά το «Mattox Creed», το όνομα της προηγούμενης μπάντας του μπασίστα Brian Marshall, έδωσε την απαραίτητη έμπνευση.

rise.gr