Με ένα ενδιαφέρον άρθρο της, η Guardian μας παρουσιάζει τραγούδια, που οι καλλιτέχνες προκειμένου να τα δημιουργήσουν αναζήτησαν έμπνευση στις σελίδες διάσημων μυθιστορημάτων.

1 . Το «Wuthering Heights» της Kate Bush είναι εμπνευσμένο από τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Emily Bronte που εκδόθηκαν το 1847. Πρόκειται για το μοναδικό της μυθιστόρημα, που παρέμεινε αδημοσίευτο μέχρι τον Ιούλιο του 1847 και δεν τυπώθηκε παρά το Δεκέμβριο του 1847 μετά την επιτυχία της αδερφής της, Charlotte με την «Τζέιν Έιρ».

2 . Το «We Are the Dead» του David Bowie είναι εμπνευσμένο από το «1984» του George Orwell. Θεωρείται βιβλίο-σταθμός του 20ού αιώνα στην πολιτική σκέψη και γράφτηκε το 1948.

3 . To «Atticus» των Noisettes είναι εμπνευσμένο από το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Harper Lee. Το βιβλίο της μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1962 υπό τον ελληνικό τίτλο «Σκιές και Σιωπή» από τον Robert Mulligan με τον Gregory Peck.

4 . Το «Banana Co» των Radiohead είναι εμπνευσμένο από το «Εκατό χρόνια μοναξιά» One του Gabriel Garcia Marquez.Γράφτηκε το 1967 από τον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας Κολομβιανό συγγραφέα και διακατέχεται από το στοιχείο του παράλογου, καθώς επίσης και από στοιχεία παραμυθιού.

5 . «Hurricane» των Thirty Seconds to Mars είναι εμπνευσμένο από «Το κοράκι» του Edgar Allan Poe. Ποίημα γνωστό για τη λυρικότητά του, τη χαρακτηριστική γλώσσα, και τη μεταφυσική του ατμόσφαιρα, που περιγράφει την επίσκεψη που δέχεται, από κάποιο μυστήριο κοράκι που μιλάει, ένας παράφορα ερωτευμένος άνδρας.

6 . «Firework» της Katy Perry είναι εμπνευσμένο από το «Στο Δρόμο» του Jack Kerouac. Το μυθιστόρημα που εξιστορεί τα ταξίδια του Αμερικανού συγγραφέα και της παρέας του στις ΗΠΑ έγινε ταινία το 2012 από τον Walter Salles με τους Elisabeth Moss, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen και Kristen Stewart να πρωταγωνιστούν.

7 . «Thieves in the Night» των Blackstar είναι εμπνευσμένο από το «Γαλάζια Μάτια» της Toni Morrison. Περιγράφει τη ζωή απλοϊκών μαύρων κοριτσιών που μεγαλώνουν στην πατρίδα της, το Λόρεν του Οχάιο.

8 . «Ramble On» των Led Zepplin είναι εμπνευσμένο από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του JRR Tolkien. Το μυθιστόρημα φαντασίας του Άγγλου συγγραφέα, που δημοσιεύτηκε το 1954 και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ως τριλογία μεταξύ 2001 και 2003.

9 . «Sympathy for the Devil» των Rolling Stones είναι εμπνευσμένο από το «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» του Mikhail Bulgakov. Μία φανταστική ιστορία, στην οποία, με λίγα λόγια, ο Διάβολος με κάποιους ακολούθους του επισκέπτεται τη Μόσχα, προκαλώντας χάος και προβλήματα στις ζωές διαφόρων ανθρώπων.

10 . «Song for Clay» των Bloc Party είναι εμπνευσμένο από το «Λιγότερο από το μηδέν» του Bret Easton Ellis. Το πρώτο μυθιστόρημα που εξέδωσε ο συγγραφέας με θέμα του, τη «χρυσή γενιά» της Καλιφόρνια στη δεκαετία του `80 και το τρίπτυχο σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ.

klik.gr