Σκίτσα τα οποία είναι κάτι παραπάνω από ένα λογότυπο. Ιστορικά μουσικά σύμβολα που κουβαλάνε πάνω τους όλη τη μουσική και τις αναμήσεις έχει αποκτήσει ένας φαν του καθενός από τα παρακάτω συγκροτήματα. Συνήθως τα συναντάμε για πρώτη φορά στο εξώφυλλο ενός δίσκου, για να πάρει από ‘κει και πέρα τη θέση του στο μπλουζάκι, την καρφίτσα ή και τον τοίχο μας.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα πιο διάσημα λογότυπα συγκροτημάτων μαζί με την μικρή ιστορία που μπορεί να κρύβει το κάθε ένα από αυτά.

The Beatles
Σχεδιάστηκε το 1963 από τον Ivor Arbiter, τον άνθρωπο που πούλησε στον Ringo Starr τα drums του και ζωγραφίστηκε πάνω σε αυτά από τον Eddie Stokes.

Rolling Stones
Η πιο διάσημη γλώσσα του κόσμου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της το 1971 στο άλμπουμ ‘Sticky Fingers’ και πρόσφατα αγοράστηκε από το Victoria & Albert Museum για περίπου 65,000¤. Ο φοιτητής τότε John Pasche σχεδίασε το λογότυπο για μόλις 60¤, ενώ πληρώθηκε 250¤ επιπλέον το 1972. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το διάσημο στόμα του Mick Jagger, αλλά και η ινδουϊστική θεότητα Kali.

Red Hot Chili Peppers
To διάσημο logo των Red Hot Chili Peppers σχεδιάστηκε από τον frontman Anthony Kiedis το 1984. Συχνά τα μέλη του γκρουπ το αναφέρουν ως “angel’s asshole”.

Queen
Ο ίδιος ο Freddie Mercury σχεδίασε το logo των Queen, ως απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών του Λονδίνου. Η κορώνα της βασίλισσας και το γράμμα ‘Q’ περιτριγυρίζονται από τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος εικονιζόμενα ανάλογα με το ζώδιο τους. Οι δύο Λέοντες, John Deacon και Roger Taylor, απεικονίζονται ως δυο λιοντάρια, ο Καρκίνος Brian May ως κάβουρας και ο Παρθένος Freddie Mercury ως οι δυο δίδυμες νεράιδες.

Public Enemy
Ο Chuck D σχεδίασε ο ίδιος το logo του γκρουπ το 1986. Πολλοί έως τώρα έχουν υποθέσει ότι η φιγούρα που φαίνεται στο κέντρο του στόχου είναι αστυνομικός, όμως ο Chuck D επιμένει ότι είναι απλώς ένας χορευτής breakdance.

The Who
Το λογότυπο των The Who δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε άλμπουμ του συγκροτήματος. Σχεδιάστηκε το 1964 από τον Brian Pike για την αφίσα ενός live τους στο club Marquee του Λονδίνου.

Led Zeppelin
Το ‘Led Zeppelin IV’ είναι το τέταρτο άλμπουμ των Led Zeppelin, στο πίσω μέρος του οποίου υπήρχαν 4 σύμβολα. Το πρώτο από αυτά ήταν και το εικονιζόμενο, όπου πολλοί υποθέτουν ότι αντιπροσωπεύει τον κιθαρίστα Jimmy Page, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι είναι λέξη προφερόμενη ως ‘Zoso’.

Motorhead
H δαιμονική νεκροκεφαλή σχεδιάστηκε από τον Joe Petagno το 1977 σε συνεννόηση με τον frontman των Motorhead, Lemmy, σε μια pub του Great Western Road στο Λονδίνο.

Daft Punk
Το logo του γαλλικού διδύμου της ηλεκτρονικής μουσικής συμβαδίζει με τη γενικότερη αντι-celebrity στάση τους. Ο Thomas Bangalter εξηγεί: “Για εμάς το λογότυπο των Daft Punk θα πρέπει να είναι ο σταρ. Το ζητούμενο είναι να κρατήσουμε εμάς σε χαμηλότερο προφίλ από την ίδια μουσική μας”.

AC/DC
To logo των AC/DC εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο άλμπουμ ‘Let There Be Rock’. Σχεδιάστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Atlantic Records, Bob Defrin.

Oasis
To εξαιρετικά απλό ασπρόμαυρο logo των Oasis έχει κάνει την εμφάνισή του σε όλα τα άλμπουμ τους, με εξαίρεση τα ‘Standing On The Shoulder Of Giants’ (όπου έγινε απόπειρα να αλλάξει ελαφρώς) και το αμέσως επόμενο ‘Dig Out Your Soul’.

Iron Maiden
Ο Βρετανός Derek Riggs σχεδίασε όλα τα εξώφυλλα των Iron Maiden από το 1980 έως το 2000, όπως και την θρυλική μασκώτ, Eddie, δίνοντάς τους το πιο αναγνωρίσιμο οπτικό θέμα από κάθε άλλη μπάντα στον κόσμο.

Metallica
Το αντιπροσωπευτικό σύμβολο των Metallica δημιουργήθηκε το 1983 από τον κιθαρίστα του γκρουπ, James Hetfield, για το άλμπουμ ‘Kill ‘Em All’. Παρά την αλλαγή του για το άλμπουμ ‘Load’ το 1996, το logo επανήλθε στην αρχική του μορφή στο ‘St Anger’ του 2003.

Sex Pistols
Άλλο ένα logo που έχει εμφανιστεί σε αμέτρητες καρφίτσες και μπλουζάκια. Η χαρακτηριστική γραμματοσειρά των Sex Pistols έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά το 1977 στο single ‘God Save The Queen’, ενώ στο εξώφυλλο του άλμπουμ ‘Never Mind The Bollocks’ καθιερώθηκε σαν το απόλυτο σύμβολο του punk rock.

Radiohead
Σχεδιασμένη από τον Stanley Donwood και τον Thom Yorke (με το ψευδώνυμο Tchock), η τροποποιημένη αρκούδα των Radiohead έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στο άλμπουμ ‘Kid A’.

Πηγή e-daily.gr