Τι κάνουν σήμερα οι πενηντάρηδες Europe, το διάσημο συγκρότημα των 80s, που έγραψε το The Final Countdown, εμπνευσμένο από το «Space Oddity» του David Bowie; Έχουν πουλήσει 23 εκατομμύρια δίσκους.

europe2

Τη δεκαετία του 80 ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα. Με στοιχεία metal και hard rock στη μουσική τους κατάφεραν να πουλήσουν πάνω από 23 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο με χιλιάδες θαυμαστές να τους αποθεώνουν σε κάθε συναυλία. Η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1986 με το τρίτο τους άλμπουμ The Final Countdown. Το ομώνυμο τραγούδι, εμπνευσμένο από το «Space Oddity» του David Bowie, με το γνωστό σε όλους ριφάκι που έπαιζε το συνθεσάιζερ, «έντυσε» τον θρίαμβο της Εθνικής στο Eurobasket του 1987 και έγινε παγκόσμια επιτυχία φτάνοντας το Νο 1 σε 25 χώρες. Ο δίσκος πούλησε πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ κι 7 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Το σουηδικό συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1979 από τον Joey Tempest, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Joakim Larsson.
Αν και αθλητής, έπαιζε πιάνο και κιθάρα και του άρεσε να γράφει τραγούδια.
Αρχικά η μπάντα ονομαζόταν Force και απέκτησε πολλούς θαυμαστές στα προάστια της Στοκχόλμης.
«Όταν ξεκινήσαμε παίζαμε διασκευές σε ένα προβάδικο, γιατί απλώς θέλαμε να μάθουμε τα όργανα. Μια μέρα τους είπα ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι δικό μας. Κανείς δεν είχε κάποια ιδέα κι έτσι έφερα τα δικά μου τραγούδια» θυμάται ο Tempest.
Το 1982 άλλαξαν το όνομά τους σε Europe και πήραν μέρος σε μουσικό διαγωνισμό.Κέρδισαν το πρώτο βραβείο, ένα συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία.
Από το 1983 μέχρι το 1991 οι Europe κυκλοφόρησαν πέντε άλμπουμ.
Μετά το Final Coundown το συγκρότημα κυκλοφόρησε άλλους δύο δίσκους και τον Μάρτιο του 1992 έδωσαν την τελευταία τους συναυλία.
Στη συνέχεια ο Tempest ακολούθησε σόλο καριέρα κι έβγαλε τρεις δίσκους από το 1995 έως το 2002.
Η μπάντα επανενώθηκε προσωρινά για μία συναυλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999 στη Στοκχόλμη αλλά το 2003 ανακοίνωσαν την οριστική επανένωσή τους και κυκλοφόρησαν πέντε άλμπουμ μέχρι το 2015.
Από τότε που ξεκίνησαν άλλαξαν αρκετά μέλη αλλά σήμερα η σύνθεση της μπάντας είναι η ίδια με εκείνη που έπαιζε το Final Coundown.
Πενηντάρηδες σήμερα, εξακολουθούν να δίνουν συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

europe3-700x500

mixanitouxronou.gr