Μακριά από τα φλας και τις κάμερες θα παραλάβει ο Bob Dylan το δίπλωμα και το μετάλλιο του Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το πολύκροτο ζήτημα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ του Bob Dylan και της Σουηδικής Ακαδημίας, με επίκεντρο τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, επιλύεται.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης τήρησε σιγή ιχθύος στην αρχή, για να πραγματοποιήσει μετέπειτα ορισμένες σιβυλλικές δηλώσεις, εκφράζοντας την τιμή που ένιωσε.

Το κύριο ερώτημα όμως ήταν ένα. Θα παραλάμβανε αυτοπροσώπως ο Bob Dylan το βραβείο Νόμπελ στην ειδική τελετή που θα διεξαγόταν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη;

Η αρχική τοποθέτησή του, ότι θα παρευρισκόταν «εάν ήταν δυνατό», άφησε πολλά ερωτηματικά να πλανιούνται, αν και δήλωσε εμμέσως την πρόθεσή του. Πράγματι, με προσωπική επιστολή που απέστειλε στη Σουηδική Ακαδημία, ο Bob Dylan ανέφερε ότι ήταν αδύνατο να α παρακολουθήσει την προγραμματισμένη τελετή «εξαιτίας προ-υπαρχουσών δεσμεύσεων».

Βέβαια, ο καλλιτέχνης είναι υποχρεωμένος να παραδώσει μία διάλεξη μέσα στους επόμενους έξι μήνες από την τελετή απονομής, αρχίζοντας τη μέτρηση από τις 10 Δεκεμβρίου 2016.

Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε ένας νέος γύρος περιπέτειας για τη Σουηδική Ακαδημία.

Ο Bob Dylan δε φαίνεται διατεθειμένος να παραστεί στη διάλεξη που απαιτείται, τουλάχιστον ζωντανά μπροστά σε κοινό. Σε περίπτωση, όμως, που ο 76χρονος Αμερικανός δεν κατορθώσει να τηρήσει αυτή τη βασική υποχρέωση, με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο, δε θα παραλάβει και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 910.000 δολαρίων που συνοδεύει το βραβείο Νόμπελ.

Εν τέλει, η λύση βρέθηκε και ο Bob Dylan θα μεταβεί το προσεχές Σαββατοκύριακο (1 και 2 Απριλίου) στη Στοκχόλμη για να παραλάβει το δίπλωμα και το μετάλλιο του Νόμπελ Λογοτεχνίας, έχοντας παράλληλα δύο προγραμματισμένες συναυλίες στη Σουηδική πρωτεύουσα.

Ύστερα από επιθυμία του, η συνάντηση με τα μέλη του Ιδρύματος Νόμπελ θα παραμείνει ιδιωτική, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. Όσον αφορά τη διάλεξη, το τελευταίο σκέλος του… «σίριαλ», ο τραγουδοποιός προτίθεται να αποστείλει μία μαγνητοσκοπημένη ομιλία.

hit-channel.com