Πολλά τραγούδια εμπνεύστηκαν μετά από ένα τραγικό γεγονός.
Πολλά τραγούδια κρύβουν στους στίχους τους ιστορίες βγαλμένες μέσα από τη ζωή.
Ένα από αυτά είναι το “Tears in heaven” του Βρετανού κιθαρίστα, συνθέτη και τραγουδιστή Eric Clapton.

Στις 20 Μαρτίου του 1991 συνέβη ένα γεγονός που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του Clapton για πάντα. Ο τετράχρονος γιος του, Conor έπεσε από το παράθυρο του 53ου ορόφου ενός διαμερίσματος, που ανήκε σε έναν φίλο της μητέρας του. Ο θάνατος του παιδιού ήταν ακαριαίος και ο Clapton έφτασε στον τόπο του δυστυχήματος αμέσως.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο μικρός Conor ξέφυγε για κλάσματα του δευτερολέπτου από την επιτήρηση της νταντάς του, σκαρφάλωσε στο πρεβάζι του παραθύρου και από ένα μικρό άνοιγμα που είχε αφήσει η καθαρίστρια έπεσε στο κενό. Το συνήθιζε αυτό στην Ιταλία, όπου ζούσε με τη μητέρα του. Μόνο που εκεί το παράθυρο ήταν στο ύψος του εδάφους, ενώ εδώ στον 53ο όροφο

Ένα χρόνο μετά, ο Clapton μαζί με τον συνεργάτη του Will Jennings έγραψε το τραγούδι “Tears in heaven”, στο οποίο περιγράφεται ο πόνος από την απώλεια του μικρού Conor. Το τραγούδι θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα του καλλιτέχνη και έμεινε για πολλές εβδομάδες στο νούμερο ένα των charts του Billboard.

Ο Jennings στην αρχή δίστασε να βοηθήσει τον Clapton στη σύνθεση ενός τόσο προσωπικού τραγουδιού, αλλά τελικά έγραψε το δεύτερο κουπλέ. Το “Tears in heaven” είναι κομμάτι του soundtrack της ταiνίας “Rush”, ενώ στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στο δίσκο “Unplugged” και κέρδισε τρία βραβεία grammy.

Το τραγούδι έχει άμεσο νόημα με τον Clapton, να ρωτάει σε πρώτο πρόσωπο τον γιο του, αν θα τον γνωρίσει, όταν θα συναντηθούν στον παράδεισο: “Would you know my name, if i saw you in heaven?”. Συνεχίζει, περιγράφοντας τη λύπη του λέγοντας: “Would you hold my hand, if i saw you in heaven?”. Ενώ προσπαθεί να ξεπεράσει τον πόνο του γράφοντας: “I must be strong and carry on.”

Ο Εric Clapton έγραψε στην αυτό βιογραφία το 2007 “Αυτό το τραγούδι δεν γράφτηκε για το κοινό. Το έκανα μόνο και μόνο για να μην τρελαθώ. Το έπαιζα συνέχεια ξανά και ξανά κάνοντας βελτιώσεις, ώσπου έγινε κομμάτι της ύπαρξης μου” Από τότε ο Eric Clapton δεν το συμπεριλαμβανει στις live εμφανίσεις του.

Το 2004 το περιοδικό Rolling Stone συμπεριέλαβε το “Tears in heaven” στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, τοποθετώντας το στη θέση 362.

“Tears In Heaven”

Would you know my name
If I saw you in heaven?
Would it be the same
If I saw you in heaven?

I must be strong
And carry on
‘Cause I know I don’t belong
Here in heaven

Would you hold my hand
If I saw you in heaven?
Would you help me stand
If I saw you in heaven?

I’ll find my way
Through night and day
‘Cause I know I just can’t stay
Here in heaven

Time can bring you down
Time can bend your knees
Time can break your heart
Have you begging please, begging please

Beyond the door
There’s peace I’m sure
And I know there’ll be no more
Tears in heaven

Would you know my name
If I saw you in heaven?
Would you be the same
If I saw you in heaven?

I must be strong
And carry on
‘Cause I know I don’t belong
Here in heaven

‘Cause I know I don’t belong
Here in heaven